Dermal dolgular, yüzünüzdeki kırışıklıkları dolduran ve çizgileri yumuşatan enjeksiyonlardır. Birkaç tür dermal dolgu vardır. Uzmanlar genellikle gözlerinizin, ağzınızın ve burnunuzun etrafındaki bölgelere dermal dolgular enjekte eder. Bu yaygın kozmetik prosedür genellikle hemen sonuç verir ve aylarca veya yıllarca sürebilir.
İçindekiler
- Genel Bakış
- Dermal Dolgular Nelerdir?
- Dermal Dolgular Neden Kullanılır?
- Dermal Dolgular Ne Kadar Yaygındır?
- Dermal Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
- Prosedür Ayrıntıları
- Dermal Dolgu İşlemi Öncesinde Neler Yaşanır?
- Dermal Dolgu İşlemi Sırasında Neler Yaşanır?
- Dermal Dolgu İşleminden Sonra Neler Olur?
- Yüze Yağ Enjeksiyonu İşlemi Nasıl Yapılır?
- Riskler / Faydalar
- Dermal Dolgu Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
- Dermal Dolguların Riskleri veya Komplikasyonları Nelerdir?
- Dermal Dolgu Yaptırdıktan Sonra İyileşme Süresi Nedir?
- Doktoru Ne Zaman Aramak Gerekir
- Dermal Dolgular Hakkında Doktoruma Ne Zaman Görünmeliyim?
Genel Bakış
Dermal Dolgular Nelerdir?
Dermal dolgu enjeksiyonları cerrahi olmayan bir kozmetik prosedür türüdür. Dermal dolgular kırışıklıkları doldurur , çizgileri yumuşatır ve yüzünüzdeki hacmi geri kazandırır. Sağlık uzmanınız bu maddeleri cildinizin hemen altına enjekte eder.
İnsanlar yüz hatlarını geliştirmek veya daha genç bir görünüme kavuşmak için dermal dolgu yaptırmayı tercih ederler. Bu isteğe bağlı tedavi genellikle yarım saatten az sürer ve iyileşme süresi minimumdur. Sonuçlar hemen görülür ve dolgu türüne ve konuma bağlı olarak aylarca hatta yıllarca sürer.
Birkaç çeşit dermal dolgu maddesi vardır. Sağlık uzmanınız seçeneklerinizi sizinle görüşecektir. Herhangi bir kozmetik prosedürde olduğu gibi enfeksiyon, kanama ve morarma gibi riskler vardır. Sağlık sigortası planları genellikle dolgu enjeksiyonları gibi seçmeli kozmetik prosedürleri karşılamaz.
Dermal Dolgular Neden Kullanılır?
Yaşlandıkça vücudunuz kolajen kaybetmeye başlar. Kolajen, cildiniz, kaslarınız, kemikleriniz ve bağ dokularınız dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde bulunan önemli bir maddedir. Cildinizdeki kolajen miktarının azalması cilt gevşekliğine (gevşekliğine) ve hacim kaybına neden olur. Cilt incelir, elastikiyetini kaybeder ve sarkmaya başlar.
Dermal dolgu yaptırmayı şu amaçlarla tercih edebilirsiniz:
- Sarkmış cilde hacim kazandırmak.
- Yüz hatlarınızı daha simetrik hale getirmek.
- Dudaklarınızı ve yanaklarınızı dolgunlaştırmak.
- Yüzünüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri gidermek.
Dermal Dolgular Ne Kadar Yaygındır?
Dermal dolgular çok yaygındır. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 3 milyondan fazla kişi dermal dolgu yaptırmayı tercih ediyor.
Dermal Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Birçok dermal dolgu türü vardır. Vücudunuzda doğal olarak bulunan sentetik (yapay malzemeler) maddeler kullanan "hazır" dolgulara ek olarak, uzmanlar kendi vücudunuzdan yağ kullanabilir.
Uzmanlar bu işleme "otolog yağ grefti" adını verir, burada vücudunuzun bir bölümünden yağ alırlar ve yüzünüze enjekte ederler.
Hazır dolgu maddeleri arasında şunlar bulunur:
- Hyaluronik asit (HA) , cildinizde doğal olarak bulunan bir asittir. Cildinize hacim verir ve nemli tutar. Yaşla birlikte vücudunuz hyaluronik asit üretmeyi bırakır. HA enjeksiyonlarının sonuçları genellikle altı ay ila bir yıl sürer.
- Kalsiyum hidroksilapatit (CaHA), kemiklerinizde bulunan bir maddeden oluşan bir dolgu türüdür. Bu dolguların sonuçları genellikle yaklaşık bir yıl sürer. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle daha derin kırışıklıklar için CaHA dolguları kullanır.
- Poli-L-laktik asit (PLLA), vücudunuzun kendi kolajenini oluşturmasına yardımcı olan bir maddedir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle yüzünüzdeki derin kırışıklıkları gidermek için poli-L-laktik asit kullanır. Sonuçlar iki yıl veya daha uzun sürebilir.
- Polimetilmetakrilat (PMMA) dolguları, sağlık uzmanınız enjekte ettikten sonra cildinizin altında kalan kolajen ve çok küçük toplardan oluşur. Toplar cildinize hacim verir ve sıkı tutar.
Sağlık uzmanınız dermal dolgu türlerini inceleyecek ve sizin için doğru seçeneği tartışacaktır. Onlarla gerçekçi hedefler belirleme ve enjeksiyonlardan sonra bekleyebileceğiniz sonuçlar hakkında konuşun.
Prosedür Ayrıntıları
Dermal Dolgu İşlemi Öncesinde Neler Yaşanır?
Dermal dolgu yaptırmadan önce sağlık uzmanınıza danışacaksınız. Yüzünüzü muayene edecekler ve hedeflerinizi ve hangi bölgeleri geliştirmek istediğinizi soracaklar.
Enjeksiyonların nerede olacağını göstermek için yüzünüzü bir kalem veya işaretleyici ile işaretleyebilirler. Ayrıca yüzünüzün fotoğraflarını da çekebilirler. Sağlık uzmanınız belirli bir dolgu veya dolgu türlerini önerecek ve olası yan etkileri ve iyileşme süresini gözden geçirecektir.
Bu konsültasyon sırasında sağlık uzmanınız tıbbi geçmişiniz hakkında da sorular soracaktır. Herhangi bir ilaç alıp almadığınızı söylemeniz önemlidir, çünkü bazı ilaçlar dolgu yaptırdıktan sonra komplikasyon riskini artırabilir. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza bildirin:
- Alerjiler .
- Benzer işlemlerden sonra morarma veya kanama öyküsü.
- Nörolojik sorunlar.
- Cilt rahatsızlıkları.
Dermal Dolgu İşlemi Sırasında Neler Yaşanır?
Dermal dolguları sağlık uzmanınızın ofisinde yaptırabilirsiniz. Uzmanınız cildinizi temizler ve anestezik içeren bir losyon veya krem uygulayabilir. Anestezik bölgeyi uyuşturur, böylece tedavi daha rahat olur.
İnce bir iğne kullanarak uzmanınız cildinizin altına az miktarda dolgu maddesi enjekte eder. İğne sıkışacak veya batacaktır, ancak çoğu insan bu enjeksiyonlar sırasında fazla acı hissetmez. Sağlık uzmanınız dolgu maddelerini birkaç bölgeye enjekte edebilir. Tüm süreç birkaç dakika veya bir saate kadar sürebilir.
Dermal Dolgu İşleminden Sonra Neler Olur?
Dermal dolgu enjeksiyonları aldıktan sonra, uzmanınız cildinizi temizleyecektir. Ağrıyı ve şişliği hafifletmek için size buz torbası verebilirler.
Enjeksiyonları yaptırdıktan sonra morluklar , şişlikler veya rahatsızlık hissedebilirsiniz . Genellikle bu yan etkiler hafiftir ve birkaç gün içinde geçer.
Birçok kişi bu enjeksiyonları yaptırdıktan hemen sonra sonuçları görür. Ancak herkesin sonuçları farklıdır. Sonuçları görmenin ne kadar süreceği aldığınız tedavi türü de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
Yüze Yağ Enjeksiyonu İşlemi Nasıl Yapılır?
Yüz yağ enjeksiyonu işlemi biraz farklıdır. Öncelikle, sağlık uzmanınız liposuction kullanarak kendi vücudunuzdan yağ alır . Yağı arındırdıktan sonra yüzünüze enjekte ederler. Bu genellikle ayakta tedavi prosedürüdür (aynı gün eve gidersiniz).
Yağ grefti prosedürü ekstra bir adım gerektirdiğinden, işlem hazır dermal dolgular almaktan daha karmaşıktır. Liposuction ve yüz yağ grefti işleminden sonra iki haftaya kadar dinlenmeniz gerekebilir. Sağlık uzmanınıza iyileşme süresi ve bu prosedürün sizin için uygun olup olmadığı hakkında danışın.
Riskler / Faydalar
Dermal Dolgu Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Birçok kişi dermal dolguların sonuçlarını hemen görür. Enjeksiyonlar genellikle bir saatten az sürer ve bunları doğrudan sağlık uzmanınızın ofisinde yaptırabilirsiniz. Cerrahi olmayan bir tedavi olduğu için iyileşme süresi minimumdur.
Dolgu türüne bağlı olarak sonuçlar aylarca hatta yıllarca sürebilir. Bazı dolgular iki yıldan uzun süre etkilidir. Dermal dolgular ayrıca genellikle elektif cerrahi prosedürlerden daha ucuzdur.
Dermal Dolguların Riskleri veya Komplikasyonları Nelerdir?
Ciddi komplikasyonlar nadirdir ve bu yan etkilerden bazıları yalnızca geçicidir. Ancak herhangi bir kozmetik cerrahi prosedüründe olduğu gibi, riskler vardır. Bunlar şunları içerir:
- Asimetrik görünüm.
- Kanama, morarma, kızarıklık, ağrı ve şişlik.
- Cildinizde yara izi oluşmasına neden olabilecek hasarlar .
- Şiddetli vakalarda nekroza (enfekte derinin ölümü) yol açabilen enfeksiyon.
- Cildinizin altında yumrular veya şişlikler.
- Uyuşma.
- Sivilceye benzeyen sivilceler .
- Kızarıklık ve kaşıntı .
Nadiren, dermal dolgu enjeksiyonlarından sonra insanlar görme sorunları yaşarlar. Görmenizle ilgili sorunlarınız varsa, vücudunuzun bir tarafında zayıflık, rahatsızlık veya ağrı varsa, derhal tıbbi yardım alın.
Dermal Dolgu Yaptırdıktan Sonra İyileşme Süresi Nedir?
Herkesin iyileşme süresi farklıdır. İyileşme süreniz şunlara bağlıdır:
- Uzmanınızın tedavi ettiği bölge sayısı.
- Aldığınız dolgunun türü.
- Genel sağlığınız.
Çoğu insan dermal dolgu enjeksiyonlarından hemen sonra keyif aldıkları aktivitelere geri dönebilir. Ancak uzmanınız bir veya iki gün boyunca yoğun egzersiz veya fiziksel aktiviteye ara vermenizi önerebilir.
Doktoru Ne Zaman Aramak Gerekir
Dermal Dolgular Hakkında Doktoruma Ne Zaman Görünmeliyim?
Dermal dolgu yaptırdıktan sonra aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayın:
- Kanama veya ağrı.
- Ateş , enjeksiyon yerinde kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri .
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı (dispne) gibi alerjik reaksiyon veya anafilaksi belirtileri .
- Dolgu bölgesinde örümcek ağı tarzında alacalı görünüm ve solukluk
- Görme problemleri