Sık Sorulanlar

1.Rinoplasti nedir?

Rinoplasti (burun estetiği) cilt,ciltaltındaki kıkırdak ve kemik dokuya  ameliyat ile müdahale sonucu   burnun  işlevsel özellikleri ve estetik görünümünü  değiştiren işlemdir.Yüz bölgesinin  merkezinde yer alması , cerrahisinin her hastaya özgün olması ile rinoplasti estetik ameliyatlar içerisindeki en zor ameliyattır.

2.Septorinoplasti nedir?

Hastada  burun orta bölmesindeki(septum) kıkırdak ve/veya kemik bölmede  burun pasajını daraltan ya da tıkayan eğrilik var ise   rinoplasti ile aynı seansta bu eğriliğin düzeltilmesi işlemi de (septoplasti) yapılmaktadır.Rinoplasti ve septoplastinin birlikte yapıldığı bu ameliyata ise septorinoplasti ameliyatı denilmektedir.

3.Rinoplasti için yaş sınırı var mıdır?

Evet, vardır. Bu sınır kişinin yüz kemiklerinin olgunlaşmasını tamamlama yaşına ve psikolojik  açıdan olgunluk durumuna  bağlı olmakla birlikte genel olarak kadınlarda 16.5-17yaş,erkeklerde 17 yaş alt sınır olarak kabul edilmektedir. Ameliyat olmasına engel bir sağlık sorunu yok ise üst yaş sınırı yoktur.

4.Hangi problemlerde rinoplasti ameliyatı yapılır?

Rinoplasti çeşitli problemleri düzeltmek için yapılabilmektedir,bu problemler:

1)Burun içinin ve dış iskeletinin patolojileri,

2)Tatmin edici olmayan estetik görünüm,

3)Önceki burun estetiği ameliyatları sonucunda  oluşan anomaliler,

4)Burun tıkanıklığı,

5)Doğumsal burun anomalileridir.

5.Rinoplasti ameliyatı ne kadar sürmektedir?

Ortalama 2.5-3 saat diyebiliriz.Bu süre ,yapılacak işlemlerin sayısına ve karmaşıklığına göre artıp azalabilmektedir.

6.Kapalı ile açık  teknik rinoplasti  farkları nelerdir?

Rinoplasti  yapılan cerrahi kesilere göre ‘kapalı teknik’ ve ‘açık teknik’ olmak üzere 2’ye ayrılır. Her iki tekniğin de kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Kapalı teknikte kesi burun deliklerinin iç kısmından ve burun orta bölmesinden yapılır ve buradan ulaşılarak burun kıkırdak ve kemik yapıları şekillendirilir.Kapalı tekniğin avantajı daha hızlı yara iyileşmesi,burunda herhangi bir iz olmaması,cerrahinin daha kısa sürmesi olarak sayabiliriz.Dezavantajlarında ise  görüş alanının daha kısıtlı olması,manevra alanının dar olması sayılabilir.

Açık teknikte ,kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak burun deliklerinin arasındaki kolumella denilen ciltli bölgeye de kesi yapılır.Burnun tüm piramidi ortaya konulur.Açık tekniğin avantajı cerraha geniş ve detaylı bir görüş alanı sağlaması,bu alanda daha rahat manevra şansı sunması,burun ucuna müdahaleyi daha kontrollü yapmaya olanak tanıması sayılabilir.Dezavantajlarında ise -çoğunlukla güçlükle farkedilebilen şekilde de olsa-  bir iz bırakması,ameliyatın daha uzun sürmesi,burun ucunda 2-3 ay kadar sürebilen uyuşma olması,burun ucunda birkaç ay süren sertlik olması sayılabilir.

Her iki teknikle de rinoplasti yapmaktayım.Bu süreçte burun muayenesi,fotoğrafların  bilgisayar ortamında simülasyonla değerlendirilmesi ve hastalarımızın şikayetleri göz önüne alınarak hastalarımız ile birlikte  hastaya en çok yarar sağlayacak yöntem üzerine karar alınmakta. ”Hastalık yoktur ,hasta vardır” sözünde de işaret edildiği  gibi her bir rinoplasti hastası kendine özgüdür ve kendine özgü bir rinoplasti süreci gerektirir.Benim  rinoplasti pratiğimde kapalı teknik /açık teknik rinoplasti oranı yaklaşık  %80(kapalı) , %20(açık) civarındadır.Primer rinoplastilerin tamamına yakınını kapalı teknik ile yapmaktayım.

7.Burunda iz kalırmı?

Açık teknikte yapılan kesi az da olsa iz bırakır.Bu iz, sosyal hayatta konuşma sırasında,karşıdan bakıldığında görüş alanımızda değildir , burun altına  yaklaşılarak dikkatli bakıldığında farkedilebilir.

Kapalı teknikte yapılan kesiler burun içerisinde kaldığı için görünür bir iz olmaz.

8.Sigara ameliyatı etkiler mi?

Sigara kullanmak, ameliyat sırasındaki süreçte  akciğer kapasitenizi olumsuz etkileyerek anestezi riskinizi artırmakta ameliyat sonrası süreçte  ise yara iyileşmesini olumsuz etkileyerek yara iyileşmesini geciktirmekte,yara bölgesinde enfeksiyon,yara bölgesinde beslenme bozukluğu,yaranın belirgin bir iz ile kapanması gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.

Ameliyat Süreci

Emin Eren – DoktorTakvimi.com

Ameliyat Öncesi Hazırlık

      • Burnunuzda belirlediğiniz problemleri doktorunuza belirttikten ve doktorunuz bu konuda sizi ayrıntılı şekilde bilgilendirdikten sonra ameliyatın planlamasına geçilir.
      • Rinoplasti ameliyatı,   çoğunlukla genel anestezi altında olmak üzere, lokal anestezi veya sakinleştirmeli lokal anestezi ile yapılabilir.
      • Uygulanacak anestezi şeklinin seçimi, doktorunuzla birlikte vereceğiniz karara bağlıdır.
      • Ameliyat öncesinde bazı kan testleri, filmler ve kalp grafileri  istenebilir. Bu incelemeler, sağlık durumunuz ve ek hastalıklarınız ile birlikte, doktorunuz ve anestezi uzmanı tarafından değerlendirilerek genel anestezi almanıza engel bir durum olup olmadığı belirlenecektir.
      • Genel anestezi hakkında anestezi uzmanı tarafından ayrıntılı bilgi verilecektir.
      • Rinoplasti ameliyatı öncesinde burnunuz ve yüzünüzün değişik yönlerden fotoğrafları çekilecektir. Bu fotoğraflar gerek ameliyat öncesi ve ameliyat esnasındaki planlamalar, gerekse ameliyat sonrası kayıt oluşturması bakımından önemlidir.
      • Ameliyattan önceki gece, saat 24’ten sonra su dahil birşey yenilip içilmemelidir.
      •  

Ameliyat Sonrası Bakım

    • Rinoplasti ameliyatı hemen her zaman genel anestezi altında yapılır ve genellikle hastalarımız bir nadiren iki gece hastanede kaldıktan sonra burun tamponları çıkarılarak taburcu edilir.
    • Ameliyat günü ameliyattan sonra sulu ve yumuşak gıdalar önerilir. Ameliyattan altı saat sonra beslenmeye başlanabilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren normal beslenme alışkanlığına dönülebilir. Ancak ilk günlerde sıcak,acılı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır.
    • Rinoplasti ameliyatı sonrasında genellikle hafif ya da orta şiddette ağrı olur. Gerekirse size verilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
    • Ameliyat sonrası ilk günlerde yüksek yastıkta yatılması önerilir.
    • Rinoplasti sonrası alçı veya nazal splintler alındıktan sonra burnun şişmiş görünmesi normaldir. Bu şiş görünüm zamanla kaybolacak ve burun kesin şeklini 6 aydan sonra alacaktır.
    • Rinoplasti ameliyatı sonrası ilk zamanlarda bazen burun uç kısmında sızı veya hissizlik olabilir. İlerleyen zamanlarda bu durum kaybolacaktır.
    • Ameliyat sonrası burun temizliği ve bakımı için verilen sprey ve diğer ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
    • Ameliyat sonrası aşırı yüz mimikleri ve gülmekten kaçınılmalıdır.
    • Rinoplasti ameliyatı sonrası göz etrafında morluk ve şişlikler oluşabilmektedir. Bunlar ilerleyen günler içinde kendiliğinden azalıp kaybolacaktır.
    • Ameliyat sonrası ön dişlerde geçici bir sızı veya ağrı hissedilebilir. Bu durum zaman içinde kaybolur. Ameliyat sonrası ilk günlerde yumuşak bir diş fırçası kullanılmalı ve ön dişler nazikçe fırçalanmalıdır.
    • Rinoplasti ameliyatı sonrası yeniden şekillendirilen burun kemiklerini sabit tutmak için konulan alçı veya nazal splintler bir hafta sonra çıkarılır. Bunların çıkarılması sırasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Bu alçı veya splintlerin birinci hafta sonunda değiştirilerek bir hafta daha tutulması da gerekebilir.
    • Ameliyat sonrası, ameliyat tekniğine bağlı olarak çoğu zaman burnun uç kısmının cildine konulmuş olan dikişler bir hafta sonra alınır.
    • Burun tamponu çıkarılana kadar hapşırma ve kaşıntıya neden olabilir. Bu şikayetler tamponların alınmasıyla geçer. Hapşırma çok rahatsız ederse hapşırma giderici ilaç uygulanabilir.
    • Ameliyat sırasında konulan burun tamponları özel silikon tamponlardır. Eskiden kullanılan bez ve ip tamponlar gibi çıkarılırken genellikle ağrı veya kanama yapmaz.
    • Ameliyat sonrası ilk bir-iki hafta burundaki yaralar kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve zamanla burnunuz açılacaktır.
    • Ameliyat sonrası bol sıvı gıda tüketmenizde yarar vardır.
    • Taburcu olduktan sonra istendiği zaman banyo ve duş alınabilir. Ancak ılık su tercih edilmeli, sıcak su kullanılmamalıdır, banyo kısa tutulmalıdır. Ameliyat sonrasında burna konulan alçı ya da splintlerin düşmemesi için suyla temas etmemesi gerekir. Aynı sebeple buharlı ortamdan kaçınılmalıdır ve banyo sırasında dikkatli olunmalıdır. Bir süre sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır.
    • Ameliyat sonrası ilk haftalarda çok sert burun temizliği yapılmasından kaçınılmalıdır.
    • Ameliyat sonrası iki hafta tütün ve alkol ürünleri tüketilmemelidir.
    • Ameliyat sonrası üç hafta boyunca dar boyunlu kazak ve diğer giysiler giymekten sakınılmalıdır.
    • Alçı veya nazal splintler çıkarıldıktan sonra makyaj yapılmasında sakınca yoktur.
    • Rinoplasti ameliyatı sonrası sosyal hayata, çalışma hayatına ya da okula dönme süreci hastanın kendini iyi hissetmesi ile ilgilidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak genellikle bir-iki hafta istirahat önerilmektedir.
    • Ameliyat sonrası bir hafta lens takılmamalı, en az iki ay süresince gözlük kullanılmamalı ve sonrasında mümkünse hafif ve ince çerçeveli gözlük kullanılmalıdır.
    • Genellikle burunda alçı veya kırılan burun kemiklerini sabitleyici splintler konur. Bunların yerlerinde kalması için denize ve havuza girmek sakıncalıdır.
    • Ameliyat sonrası burun cildi hassas hale geldiği için 3 ay yakıcı güneş ışığından korunmak gerekir.
    • Ameliyat sonrası 6 ay savunma ve dövüş sporları ile temas gerektiren ağır sporlar yapılması önerilmez.
    • Ameliyat sonrasında sarı veya yeşil renkli, yoğun ve kötü kokulu akıntı, sürekli sulu akıntı, ateş, görme bozukluğu, baş ağrısı, uyku hali ve bilinç bulanıklığı gibi durumlarda derhal hastaneye başvurulmalı ve doktorla temasa geçilmelidir.
    • Ameliyat sonrası kanama son derece nadirdir ancak ameliyat sonrası bazen az miktarda  pembe renkli burun akıntısı, tükürükle karışık az miktarda kan veya burundan bir kaç damla taze kan gelebilir. Taburcu olduktan sonra burundan veya ağızdan fazla miktarda taze kanama olması, kanlı kusma olması gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve ameliyatı yapan doktorla temasa geçilmelidir.
    • Doktorunuzun önerileri burada yazılan bilgilerin üzerinde yer alır. Öncelikli olarak doktorunuzla yüz yüze yaptığınız görüşmedeki önerilerini uygulayınız.

 

Op Dr Emin EREN

Emin Eren – DoktorTakvimi.com
 
 
      2004 yılında Adana Anadolu Lisesi’nden mezun olan Emin Eren,2010 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak hekimlik hayatına başlamıştır.  2011-2015 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde  KBB ihtisasını yapmıştır. İhtisasını tamamladıktan sonra 2016 yılında House Clinic’te  (Los Angeles , ABD) klinik gözlemlerde ve çalışmalarda bulunmuştur.Çalışmalarını özel ilgi alanı olan burun cerrahisine yoğunlaştırmıştır. Okumaya devam et “Op Dr Emin EREN”
Open chat
1
Merhabalar!
Ben Dr Emin EREN,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button